Dani kajkavske riječi

Kulturna manifestacija “Dani kajkavske riječi” središnja je manifestacija zlatarskog kraja koja se tradicionalno održava krajem mjeseca rujna. Pokrenuta 1970. godine kao kulturna, manifestacija je tijekom vremena obogaćena etno, zabavnim i sportskim sadržajima kojima u grad Zlatar privlači sve više posjetitelja. Osnovni su joj ciljevi njegovanje i očuvanje kajkavske riječi, kulture i tradicije te obogaćivanje kulturnog i društvenog života i turistički razvoj grada Zlatara i sjeveroistočnog dijela Krapinsko-zagorske županije.

Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar je nositelj organizacije i koordinator cjelokupnog programa, u čijoj realizaciji surađuje s gradom Zlatarom, Radijom Zlatar d.o.o., Gradskom knjižnicom, Galerijom izvorne umjetnosti, Turističkom zajednicom grada Zlatara, osnovnim školama iz Zlatara i Belca, Srednjom školom Zlatar, Udruženjem obrtnika Zlatar te brojnim zlatarskim i belečkim udrugama i drugim institucijama.  

Pajdaško sprehajanje

Pajdaško sprehajanje u užem smislu je tradicionalna priredba s etno obilježjima namijenjena prezentaciji starih zagorskih običaja i zanata koji ekipe natjecatelja prikazuju na prigodno uređenim kolima, konjskim zapregama ili kao organizirane skupine građana (od najmanje 10 ljudi). Ideja je da svaka ekipa prikaže vjerno neki od tradicijskih obrta, seoskih poslova ili običaja (mlinari, kovači, berba, mesara, peručeha, lupitva, težaki, svadba, čestitari…). Pri ocjenjivanju žiri vrednuje vjernost prikaza običaja, uloženi trud, te ukupni dojam i izgled grupe od kojih se svaka posebno prezentira na pozornici. Sve ekipe dobivaju nagradu za uloženi trud, najbolji dodatne nagrade, a sveukupni pobjednik dobiva tradicionalni Zlatni lampaš. Organizator ovog događanja je Radio Zlatar d.o.o.

Pajdaško sprehajanje prate i drugi sadržaji na otvorenom. Od 2010. godine Udruženje obrtnika Zlatar organizira Sajam tradicijskih i umjetničkih zanata, a svoje proizvode predstavljaju i obiteljska poljoprivredna gospodarstva. 2011. godine Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar je pokrenulo izložbu tradicijskih jela i rukotvorina „Po starinski“ koju otada organizira Udruga žena u Zlataru i pritom ugošćuje srodne udruge s područja Krapinsko-zagorske županije. Uz ove i druge stalne i povremene sadržaje poput izložbi oldtimera, izložbe gljiva, susreta izviđača i dr., program na otvorenom praćen je gastronomskom ponudom, degustacijama u organizaciji udruga, domaćom glazbom…

Redovite sportske sadržaje čine ribički kup ŠRD „Pastrva“, teniski turnir ŠTK Zlatar i biciklijada BK „Lastavica“. “Dani kajkavske riječi” održali su se kroz vrijeme zahvaljujući predanom radu amatera i djelatnika Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Zlatar, ali i potpori pokrovitelja, donatora i sponzora koji dugi niz godina prepoznaju važnost očuvanja zavičajne kulture.

Događanja u Belcu

2011. godine Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar je u program uvrstilo organizaciju dijela sadržaja manifestacije u Belcu, naselju na području grada Zlatara koje je i jedna od kolijevki organizacije događanja “Dana kajkavske riječi”. Otada je jedan dan posvećen događanjima koje na više lokacija u Belcu organiziraju Osnovna škola i belečke udruge. U vrijeme manifestacije Pučko otvoreno učilište dr. Jurja Žerjavića Zlatar u suradnji s Koncertnim uredom Varaždin organizira u čuvenoj belečkoj baroknoj Crkvi svete Marije Snježne gostujući koncert Varaždinskih baroknih večeri koje se održavaju u isto vrijeme.

Podijeli :

Turistička zajednica

Zlatni istok Zagorja