Vidikovac – piramida Hrašćina

Piramida – Razglednica kod Hraščine
Tako je Branimir Pipinić, učitelj i ravnatelj hrašćinske škole, u lipanjskom broju „Hrvatskog planinara“ 1954. naslovio članak kojim je objavio svečano otvorenje 9 m visoke drvene piramide što su je vlastitom inicijativom, sredstvima i rukama, izgradili mještani i školarci Hrašćine. Svečanost je održana 6.6.1954. Gradnju je potaknuo sam Pipinić koji je ujedno bio osnivač Planinarskog društva Hrašćina. Od otvorenja nadalje u upotrebu je stavljen planinarski žig trokutastog oblika s istaknutom visinom kote (350m) i upisna knjiga, smješteni u najbližoj obiteljskoj kući. Piramidu su obilazili i u vidicima uživali brojni posjetitelji, najviše učenici obližnje škole i planinari jer s njenog vrha (ali i drugih bližnjih lokacija) prema navodima mještana, u ono vrijeme omladinaca, za lijepih noći vide se svjetla planinskih kuća na vrhovima Alpa. Učitelj Pipinić s obitelji premješten je za izvjesno vrijeme u neko drugo mjesto i školu, a rad PD Hrašćina zamro je. Piramida je postala stara i dotrajala. U tom razdoblju u Hrašćini djeluje lovačka jedinica u okviru LD Narodni lovac (od 1937.g.).
Bilo je to vrijeme zanosa, izuzetnog entuzijazma, ali i ogromnog zalaganja svakog lovca i njihovih prijatelja, piše Dragutin Zajec u svojoj knjizi „Lovačko društvo Srndač Hrašćina Trgovišće“. Ogromnim angažmanom mladih lovaca, a uz doprinos i pomoć u materijalu i opremi NE Krško, TE Jertovec, Elektrode Konjščina, Elektrokontakta Zlatar Bistrica, prionulo se gradnji nove, 14 m visoke željezne piramide načinjene od konstrukcije dalekovodnog stupa. Službeni naziv objekta je Lovačko-planinarska piramida, a svečano otvorenje upriličeno je 5.7.1980. Piramida je ucrtana u Planinarsku kartu Hrvatske.
Objekt je upisan u zemljišne knjige kao vlasništvo LD Srndač Hrašćina Trgovišće. Piramidu posjećuju mnogi planinari i putnici namjernici, a zimi služi lovcima kao visoka čeka prilikom lova. 2007.godine učenici i učiteljice PŠ Hrašćina pokušali su oživjeti vidikovac i uspomenu na učitelja Pipinića osnivanjem poučne staze „Pipinićev put“. Postavljena su obilježja (putokazi, obavijesne ploče s eko-zapovijedima, upozorenje o sigurnosti na vidikovcu, info ormarić kod vidikovca, klupice i stol od panjeva) i dvije šk.god. učenicima poučna staza služi za održavanje projektnih dana i učenja u prirodi. Općina Hrašćina stazu je uvrstila u svoj projekt tematskih putova „Mjesto pada meteorita- kurija pl. Belošević- Pipinićev put“. 2014. g. kao spomen na inicijativu članova HPD „Vinica“ Duga Resa da se započne s realizacijom davno planirane izgradnje piramide – vidikovca na Vinici, osnovana je planinarska obilaznica „Vrhovi Hrvatske s piramidama“. U dnevnik obilaznice uvršteno je 11 kontrolnih točaka, 11 vrhova u Hrvatskoj na kojima se nalazi piramida – vidikovac. Tako se hrašćinska piramida (KT Šijan 351 m) našla u obilaznici zajedno s KT Vinica, Japetić, Plešivica, Ivanščica, Javorova Kosa, Lipa, Grohot, Ravna Gora, Nevoljaš, Kapovac. Obilazak se dokazuje otiskom žiga vrha na predviđenom mjestu u dnevniku koji osigurava PD „Vinica“. Kad se obiđe svih 11 nabrojanih kontrolnih točaka i obilazak dokaže dnevnikom, planinar je nagrađen numeriranom značkom. Više o tome čitajte na webu, na stranicama PD „Vinica“. Izrađena su dva nova žiga.Jedan je u Vinariji Bolfan Vinski Vrh, a drugi pri Klubu ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina. Također, i PD „Ravna Gora“ iz Varaždina obnovilo je tradicionalan posjet piramidi. Pohod je pokrenula seniorska skupina, nazvan je „Lucijanov pohod“, a obuhvaća rutu vlakom od Varaždina do Hrašćine Trgovišća i pješačenje od željezničke stanice do kurije Njeguš (pl. Belošević), pila sv. Marka, nadgrobnog rimskog spomenika kod sv. Ane u Hrašćini, piramide na koti Šijan, do kapele sv. Benedikta i povratak na željezničku stanicu Budinščina. Plan i karta puta može se vidjeti na web stranicama PD „Ravna Gora“. Pohod je posvećen dugogodišnjem članu PD „Ravna Gora“ Lucijanu Smokvini koji je često bio vodič upravo na ovu zaboravljenu planinarsku destinaciju.

Podijeli :

Turistička zajednica

Zlatni istok Zagorja